Citeste si asulta cele mai frumoase povesti, povestiri, poezii, fabule, ghicitori si vorbe intelepte.
Povesti cu talc. Povestile copilariei. Ghicitoare, fabula si poezie.
colectie de parabole
povestiti audio pentru copii
povesti cu talc - acasa

Urmeaza ceea ce simti

- povesti cu talc -


poveste Urmeaza ceea ce simti


autor C. Alin BALASOIU

“…- v-ati mai gandit la propunerea mea?”

“- Da, m-am gandit. Din pacate nu simt nimic pentru aceasta si sunt nevoit sa va refuz …”

Vali asculta curios, ascuns dupa usa, ce discuta bunicul in fata casei cu acel barbat imbracat la patru ace. Stia el ca omul acela tot vroia sa faca o afacere cu bunicul, dar era tare nedumerit ce a vrut sa spuna bunicul cu faptul ca “nu simte nimic”.

“-Bunule!”, il aborda Vali pe bunicul chiar cand acesta se intoarse in casa, cum adica “nu simti nimic” pentru o afacere? Ca poti sa simti ceva pentru un om, un animal, pentru ceva viu. Ce ai vrut sa spui? “

“-Iar ai ascultat ce vorbesc cu altii? Nu ti-am spus ca nu e un obicei frumos? Hmmm! “ bunul se incrunta la Vali, dupa care izbucni in ras. “Cum sa iti explic eu tie?”

“- Uite, stii ca se spune ca noi oamenii avem minte ‘rationala’. Adica o minte mai ‘desteapta’ decat toate celelalte vietati, o minte care analizeaza si ne da cele mai bune solutii. Pe langa asta mai exista si ceea ce simtim fiecare dintre noi. Si fiecare simtim ceva in legatura cu orice lucru sau situatie la care ne gandim”

“- Cum adica?”

“- Foarte simplu. Te intalnesti prima oara cu un om strain. Este imbracat foarte frumos si vorbeste manierat. Mintea rationala iti spune: ‘Poti sa ai incredere in el. Uite ce frumos vorbeste si cat de elegant este!’, dar  tu SIMTI ca nu iti place de el, simti ca ceva nu e in regula cu el si nu te simti in apele tale in preajma lui. Ce crezi tu ca ar trebui sa faci? Sa asculti de mintea rationala sau de ceea ce simti? “

“-Pai daca mintea rationala este cea mai buna, atunci poate ca ar trebui sa ascult de ea, asa-i?”

“-Ei bine dragul bunului, eu am invatat pe pielea mea ca atunci cand dau de o situatie din asta in care mintea rationala imi spune un lucru dar eu simt altfel, daca ascult de mintea rationala ajung sa regret si sa descopar ca ceea ce am ‘simtit’ era adevarat. Iar daca ascult de ceea ce ‘simt’, intotdeauna Solutia gasita este cea mai buna.
De asta i-am si spus acelui om ca trebuie sa il refuz pentru ca nu ‘simt’ nimic in legatura cu propunerea lui. Inseamna ca nu este ‘pentru mine’”

“-Pai si cum se explica, bunule, ca ce simti este mai ‘adevarat’ decat ce calculeaza mintea noastra?”

“-Hmm, in primul rand daca o sa experimentezi ce ti-am spus, o sa vezi ca asa este. Stii care este diferenta intre cele doua? Uite, imagineaza-ti ca esti pierdut intr-o padure si ca vrei sa gasesti drumul cel bun ca sa iesi din ea. La un moment dat ajungi la o rascruce in padure. Datorita vantului care bate ai impresia ca se aud zgomot de masini in partea stanga, departe. Mintea rationala te indeamna sa o iei in partea stanga pentru ca de acolo se aud masini si astfel ajungi la o sosea.

Acum gandeste-te ca daca un vultur ar zbura sus de tot peste padure el ar putea vedea ca de fapt soseaua pe care o cauti se afla in dreapta, nu in stanga. El, de sus, vede pe unde trebuie sa mergi pentru ca sa iesi din padure. Si, pentru ca nu stie sa vorbeasca, iti transmite prin gand ca trebuie sa alegi poteca din dreapta, nu cea din stanga. Tu ‘simti’ gandurile lui si astfel simti ca daca urmezi mintea rationala nu o sa fie bine.

Ei bine, exact asa se intampla cu fiecare dintre noi. Cu totii suntem instiintati de catre un ‘vultur’, ‘supra eu’, ‘o minte mai mare’ despre ceea ce ar fi bine sa facem intr-o anumita situatie. Dar ne-am invatat atat de mult sa ascultam DOAR de mintea rationala incat am ajuns sa nu mai ‘simtim’ nimic.

Incearca sa asculti ce ‘simti’. Incearca sa faci asa cum simti. Si vei vedea ca de fiecare data va iesi bine. Si vei vedea ca incepand sa fii receptiv, vei ajunge sa ‘simti’ din ce in ce mai des …”

***

Vali este mare acum. A ajuns un om de afaceri de success. Inca isi mai aduce aminte  de sfaturile bunicului si de indemnul lui de a asculta de ‘vultur’. Si da, bunicul a avut dreptate. I-a fost greu sa accepte, a incercat mai mult in joaca, dar acum urmeaza mereu ceea ce ‘simte’. Daca nu simte nimic legat de o situatie, o ocoleste. Daca o decizie rationala ii produce un sentiment neplacut, o schimba. Niciodata nu a dat gres atunci cand si-a ascultat ‘vulturul’.

Tu, cititorule, ce ‘simti’ despre povestea lui Vali? Nu costa nimic sa incerci. Macar in joaca …

 

 
Adauga pe Facebook Trimite unui prieten Adauga pe Twitter
Citita de ori


povesti cu talc despre noi contact links

Povesti Cu Talc sustine:

 

Psiholog Loredana Ionascu   Michelle - the sweet voice Editura Adevăr Divin
Patuturi copii   zambete, citate zambete, traieste zambind   Pur si simplu ... despre viata