Citeste si asulta cele mai frumoase povesti, povestiri, poezii, fabule, ghicitori si vorbe intelepte.
Povesti cu talc. Povestile copilariei. Ghicitoare, fabula si poezie.
colectie de parabole
povestiti audio pentru copii
povesti cu talc - acasa

Povestea ceasornicului vechi

- povesti cu talc -


Povestea ceasornicului vechi


autor C. Alin BALASOIU


Tiptil – tiptil, incercand sa nici nu respire pentru a nu fi descoperit, Vali se furisa in spatele bunicului si “- oaaaa” il gadila .

Bunicul, care mesterea atent la un ceasornic vechi, se sperie, ridica mainile scapand pe jos lupa, penseta si surubelnita aceea subtire …

Se intoarse cumva furios si primul lucru care ii venea in minte era sa il dojeneasca pe zburdalnicul nepot. Dar …

S-a gandit ca era un moment prielnic pentru inca o povata…

“-Vali, dragul bunului, ia vin-o aici sa vezi ce ai facut!”

Vali, deja regretand fapta, s-a apropiat si s-a uitat curios la ce era pe masa.

Bunicul ii puse lupa in mana si ii ghida ochii spre mecanismul misterios al vechiului ceas cu cuc, care – de cand il stia el, nu mai mergea. Se pare ca bunicul s-a hotarat sa ii dea o mana de ajutor pentru a putea din nou sa lupte impotriva scurgerii Timpului …

“-Uite Vali, vezi ce ai facut?” intreba bunicul si ii arata doua rotite dintate care stateau incalecate si se contrau una cu dintii pe cealalta.

“-Chiar cand i-am dat de cap m-ai speriat si rotitele astea iarasi nu mai stau cum trebuie! Si uite asa, exact ca in relatiile dintre oameni, cand o rotita nu mai sta cum trebuie, ceasul nu mai merge.“

“-Cum adica ‘exact ca in relatiile dintre oameni’ bunule? Ce are ceasul cu relatiile dintre oameni?” intreba vadit nedumerit Vali.

O licarire de multumire sclipi in ochii batranului intelept. “Pana la urma tot ‘raul’ spre bine” isi spuse acesta.

“-Pai ia fii atent Vali. Gandeste-te la doi prieteni, sau doi colegi de banca la scoala, ca la aceste doua rotite. Ele au dinti, la fel cum cei doi prieteni fiecare are apucaturile lui, convingerile lui, care cu siguranta nu sunt identice cu ale celuilalt.

Atata vreme cat convingerile lor nu se razboiesc, nu se contreaza, este ca si cum cele doua rotite se invart impreuna, una calcand cu dintii ei in golurile celeilalte si invers. Atata vreme cat acest lucru se intampla, relatia merge bine si ceasul nostru masoara timpul” spuse bunicul zambind.

“-Dar ce se intampla atunci cand ceva neprevazut, ca si un nepot drag care vine si te gadila cand nu te astepti, se intampla si ideile celor doi se contreaza? La fel ca si aceste doua roti care se incaleca cu dintii una impotriva celeilalte, relatia se strica iar ceasul nu mai merge. Este stricat si nu isi mai are rostul. Cateodata are noroc si este dus la ‘ceasornicar’, care stie sa rearanjeze rotitele cum trebuie si ceasul isi face din nou datoria”.

“-Hai, ajuta-ma acum sa punem astea doua rotite la locul lor”

….

“Cucu – cucu – cucu!”. Ceasornicul vechi, readus la viata, anunta ora trei dupaamiaza. Vali, bucuros ca l-a ajutat pe bunicul sa repare acea relatie veche a Ceasornicului cu Timpul, adormi in sezlong.

Visa ca ii vizita pe toti amici lui cu care a avut ceva de impartit si le spunea povestea ceasornicului. Si apoi dadeau barbateste mana. Si apoi….

 

***

Nu uita ca, asemeni ceasornicului vechi, exista intotdeauna o cale sa repari o relatie stricata.


 
Adauga pe Facebook Trimite unui prieten Adauga pe Twitter
Citita de ori


povesti cu talc despre noi contact links

Povesti Cu Talc sustine:

 

Psiholog Loredana Ionascu   Michelle - the sweet voice Editura Adevăr Divin
Patuturi copii   zambete, citate zambete, traieste zambind   Pur si simplu ... despre viata