Citeste si asulta cele mai frumoase povesti, povestiri, poezii, fabule, ghicitori si vorbe intelepte.
Povesti cu talc. Povestile copilariei. Ghicitoare, fabula si poezie.
colectie de parabole
povestiti audio pentru copii
povesti cu talc - acasa


Nemuritor

- povesti cu talc -


poveste Nemuritor


autor C. Alin BALASOIU


“- Bunicule, eu pot fi nemuritor?”

“- Da Vali, poti”, raspunse bunicul cu vocea lui linistitoare.

Brusc, Vali se simti bine. De fiecare data cand il intreba ceva pe bunicul lui si primea raspuns, acesta era adevarat. Intotdeauna bunicul avea dreptate. Ce mai, era intelept! Poate ca intr-o buna zi va fi si el ca bunicul …

“- Dar cum poti sa fi nemuritor bunule, daca imbatranesti si mori? Uite, tu esti batran. Tu esti sau nu nemuritor?”

“- Eu sunt Nemuritor, Vali. Si toata lumea poate fi. “

“- Pai cum bunule, ca nu inteleg …”

“- E simplu Vali. Trebuie sa traiesti mereu in prezent. Trebuie cu adevarat sa traiesti in prezent si sa fii fericit. Daca reusesti acest lucru, esti nemuritor.
Vezi Vali, majoritatea oamenilor alearga mereu dupa fericirea viitoare. Fiecare se gandeste ce masina isi va lua, ce casa va avea, ce fel de serviciu va avea. Si isi traiesc minutele, orele, zilele cu mintea atintita la ce VOR AVEA. Se grabesc prin viata, prin timpul pana la care VOR AVEA, fara sa vada nimic in jur.
Ei au o singura tinta: sa aiba ceea ce doresc, intr-un viitor mai apropiat sau departat. Abea atunci vor fi fericiti, cred ei.
Dar ei nu stiu secretul, ca pot fi fericiti in orice moment.”

“- Pai cum bunule?”

“- Pai de exemplu, tu esti fericit ACUM? Pentru ca eu sunt. Ma simt bine vorbind cu nepotelul meu drag si asta ma face fericit. Ma simt acum ca si cand nu as muri vreodata. Ma simt si sunt nemuritor!”

“- Da bunule, si eu sunt fericit!”

“- Ei, vezi? Nu trebuie sa astepti sa fii fericit numai cand un vis indepartat se va implini. Nu trebuie sa astepti fericirea viitoare.
Sa continui, oamenii care alearga dupa fericirea viitoare si nu isi pot “permite” sa fie fericiti acum, din pacate pana vor ajunge la fericirea dorita, pana sa li se indeplineasca dorinta, isi gasesc o noua dorinta, si deci se departeaza de momentul in care vor ajunge la “fericire”.

Scopul initial ( de exemplu sa  isi cumpere o masina ), poate sa fie atins, dar ei avnd deja in gand o alta dorinta departata nu se vor bucura asa cum isi inchipuiau ca o vor face  atunci cand vor avea masina noua. Fericirea lor va fi de foarte scurta durata, daca va fi. O zi sau doua, caci trebuie sa alerge dupa alta fericire.

Si uite asa, in goana lor dupa fericirea ce va fi nu vad ca pot fi fericiti in fiecare zi.

Daca faci o calatorie cu masina sau cu trenul nu trebuie sa stai si sa te gandesti doar ca trebuie sa ajungi la destinatie, uite-te pe fereastra, priveste natura, orasele, oamenii. Si astfel, in loc sa te gandesti ce greu trece timpul, nici nu iti vei da seama ce repede a trecut. SI, in felul acesta,  poti spune ca ai avut parte de calatorie.

Daca nu esti fericit ACUM, in fiecare moment al calatoriei tale, daca nu esti atent ACUM la ce se intampla in jurul tau, daca esti atent DOAR la momentul in care vei ajunge la destinatie, inseamna ca pe parcursul calatoriei ai dormit. Nu ai avut parte de tot ce ti-ar fi putut oferi calatoria.

Asemuind calatoria cu viata noastra, daca esti cu gandul numai la destinatie, esti ca si cum nu ai trai decat pentru acel moment. Ca si cum nu ai trai VIATA.

In schimb, daca esti prezent, daca te bucuri si esti fericit in orice moment, esti Nemuritor.”


***

Adormit in bratele bunicului, Vali visa ca este pe peron, urcand prima treapta a trenului care pufaia nerabdator sa plece in calatorie …

 

 
Adauga pe Facebook Trimite unui prieten Adauga pe Twitter
Citita de ori


povesti cu talc despre noi contact links

Povesti Cu Talc sustine:

 

Psiholog Loredana Ionascu   Michelle - the sweet voice Editura Adevăr Divin
Patuturi copii   zambete, citate zambete, traieste zambind   Pur si simplu ... despre viata